Dans i Nords residens för danskonstnärer

Dansresidens – en region i rörelse

Dans i Nord arbetar för att fler ska nås av den professionella dansen som scenkonst och därmed bidra till att uppnå de nationella kulturpolitiska målen. T.ex att främja allas möjlighet till kulturupplevelser, främja konstnärlig kvalitet och förnyelse, främja internationellt och interkulturellt utbyte och samverkan, samt särskilt uppmärksamma barn och ungas rätt till kultur.

Dans i Nord möjliggör residensperioder för danskonstnärer gällande kreation, repetition, premiär och turné. I dessa residens har även tonsättare, musiker, filmskapare och annan konstnärlig personal involverats.

Dans i Nord har sin verksamhetsbas i Studio Acusticum, som är ett av norra Europas modernaste konserthus. På samma område finns tre danssalar i världsklass och en Black box, samt närhet till Norrbottensmusikens, Musikhögskolans, Luleå Tekniska Universitets och de kreativa näringarnas verksamheter på Piteå Sciencepark.

Dans i Nord arbetar med professionell danskonst och arrangerar, producerar och turnerar med dansproduktioner lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sedan 2013 har Dans i Nord etablerat återkommande residens för danskonstnärer med möjlighet att skapa och framföra ett dansverk.

Världspremiär sker under Dansfesten, Norrbottens egna internationella dansfestival, med efterföljande turné.

Foto: Fabian Kriese

Danskonstnärer i residens:

2013:
Helena Franzén ”To make this up” (Samproduktion med Artic Dance Circle)

2014:
Joakim Stephenson ”Falling into place
Erika Pekula Pettersson, Marie Andersson, Tilda Henriksson, Moa Autio ”Tillbaka till fram

2015:
Jerome Marchand ”The Reed Warbler

Marcus Baldemar ”Reading Rhyme
Disa Krosness, Erika Pekula Pettersson ”Perfect. Tajming,

2016:
Patrik Häggström och Jenny Schinkler ”Epic Dance Attack

2017:
Charlotta Öfverholm ”4 feet under” (Del av Beyond Words)
Johannes Wieland ”Show to be true” (Del av Dance on extended)