Du är här: Dans i Nord » Nyheter

Danslägret i Älvsbyn 22-28 juni – dags att anmäla sig!

Är du mellan 13-19 år och intresserad av att dansa? Då kan Danslägret i Älvsbyn vara något för dig! Välkommen med din anmälan via länken nedan!

Danslägret på Älvsby folkhögskola
22-28 juni 2015
Ålder 13-19 år

Du kan välja att delta i två olika grupper:
Grupp 1. Nutida/Balett. (Välj grupp 1 eller 2 vid anmälan).
Grupp 2. Parkour/Break . (Välj grupp 1 eller 2 vid anmälan).
Street och/eller Yoga väljer du på plats. Max 4-klasser/lektioner per dag.

Avgiften för danslägret är 2 000 kr, i priset ingår kost och logi i flerbäddsrum.
Är du deltagare från Älvsbyn som endast vill dansa/äta på lägret, då betalar du 1 500 kr.
Betala in avgiften till Älvsby folkhögskola, bg 757-7802
Viktigt! Ange deltagarens namn och ”Dansläger” vid betalningen. Din anmälan är inte definitiv förrän avgiften är betald. Vi skickar inte någon faktura.
Anmälan är bindande. Hela avgiften kan återfås mot uppvisande av läkarintyg.
Anmäl dig HÄR.

Grupperna kommer dansa/träna enligt följande:
09.00-10.15 lektion 1, YOGA valfritt ALLA, ca 1 timme och 15 min.
10.30-12.00 lektion 2, grupp 1. Balett eller grupp 2. Breakdance, ca 1 timme och 30 min.
13.30-15.30 lektion 3, grupp 2. Parkour eller grupp 1. Nutida, ca 2 timmar/ ca 1 timme och 45 min.
15.45-16.15 lektion 4, Dancehall/Afrobeat valfritt ALLA, ca 1 timme och 30 min.
Inga förkunskaper är nödvändiga!

Lärare 2015
Yoga och balett: Lava Markusson
Parkour: Martin Kallesøe Graversen & Katinka Lund Wissing
Nutida: Mikael Tang Pedersen & Lava Markusson
Breakdance: Mikael Posserman aka Bboy Piecez
Dancehall: Julie Chikane aka Queen Julie
Hjälpledare: Ida Suopanki
Lägerledare: Lenitha Hedqvist, länsdanskonsulent

När vi fått in din anmälan och betalning kommer vi att skicka mer information till dig via mail.
Frågor? Maila: lenitha.hedqvist@nll.se eller ring Lenitha på 072-242 79 96

JEAN – Nytt dansverk av Jeanette Langert

Langert_JEAN_foto_Anna_Hult


Ikväll är Fröken Julie galen igen, komplett galen! ”

I sitt nya dansverk riktar Langert blicken mot Mannen, och utgår från karaktären Jean i August Strindbergs Fröken Julie. Tillsammans med 3 dansare, scenografen och kostymören Bente Lykke Møller och ljusdesigner Johan Sundén skapar hon JEAN. Jeanette har tidigare arbetat med Fröken Julie i verk som FRÖKEN (2008) och JULIE3 (2010).

Jean- ett nytt dansverk av Jeanette Langert för tre dansare

”Ikväll är fröken Julie galen igen, komplett galen!” Öppningsrepliken i August Strindbergs klassiska verk Fröken Julie har inspirerat koreografen Jeanette Langert i arbete med det nya dansverket Jean som just tar sin utgångspunkt i pjäsens betjänt Jean.

Fröken Julie hör till en av de mest spelade Strindbergs-pjäserna i världen och fortsätter att beröra människor med ämnen som klass, kön, makt och sexualitet. Jeanette Langert har arbetat med August Strindbergs Fröken Julie i två tidigare dansverk, Fröken (2008) och Julie3 (2010) där utgångspunkten var Julie.

Jean är det första verk som skapas inom Dansnät Sveriges nya nationella samproduktionsmodell och presenteras under hösten på elva orter i Sverige. I projektet arbetar Langert med den lokala kontexten genom att iscensätta verket i olika rum som kan härledas till stallet, köket och herrgården i Strindbergs Fröken Julie. Det är rum där maktpositionerna gällande kön och klass blir tydliga.

Piteå
I Piteå får Tingssalen representera herrgården, makten rum. Under kvällen, tisdag 22 september, får publiken ta del av koreografiska nedslag i rummet samt delta i ett samtal om tematiken i Langerts verk mellan en expert, koreografen och publiken. Den andra kvällen, onsdag 23 september, framförs hela det koreografiska verket Jean i Black box på Studio Acusticum.

Langert_Jean_foto_anna_hult

Dansnät Sveriges parter går samman i den största samproduktion som någonsin gjorts för den samtida dansen i Sverige

2014-2015 verkställer Dansnät Sverige en helt ny form av samproduktion för den
samtida dansen. Modellen kompletterar nätverkets ordinarie turnéverksamhet
och har som syfte att genom dans skapa stimulerande och inspirerande processer
runt om i landet. Dansnät Sverige bygger med detta en struktur för konstnärer att
arbeta längre tid på olika platser i Sverige och därmed hitta en mer dialogisk
samverkan mellan konstnärer, arrangörer, lokala aktörer och publik.

Nätverket vill förhöja platsernas vikt och betydelse för konstarten och
lyfta fram olikheterna hos nätverkets parter som dess främsta styrka. Genom den
nära kontakten mellan danskonstnärer, Dansnät Sveriges parter, den lokala miljön
och publiken vill nätverket stimulera till nya konstnärliga yttringar och samtal
som är angelägna, som berör och lämnar spår.

Modellen är skapad av Nordberg Movement på uppdrag av Kultur i Halland/Rum för dans. Fokus låg på att ta fram en modell för samproduktion anpassad till de olika förutsättningarna hos Dansnät Sveriges parter. I december 2013 var modellförslaget klart och i januari 2014 arrangerade Dansnät Sverige en öppen utlysning av projektidéer för samproduktionen. Dansnät Sverige tog emot över 100 förslag från hela världen. I maj 2014 valde nätverket att samproducera Jeanette Langerts konstnärliga idé med arbetsnamnet Jean.

Under 2015 är Region Halland/Rum för Dans, Västmanlandsmusiken och NorrlandsOperan residensvärdrar. Hösten 2015 turnerar verket till elva olika Dansnät Sverige orter, från Piteå i norr till Malmö i söder.

Koreografi: Jeanette Langert
Scenograf/ kostymdesign: Bente Lykke Møller
Dansare: Dan Langeborg, Jimmie Larsson, Pontus Sundset
Ljusdesign: Johan Sundén
Tekniker: Imre Zsibrik

Projektledare för Dansnät Sveriges nationella samproduktion: Katja Seitajoki

Dansnät Sveriges nationella samproduktion med stöd av Kulturrådet och PostkodLotteriets Kulturstiftelse

Langert_Jean_Foto_ANNA_HULT

 


Jeanette_Langert_foto_Anna_Hult

CV Jeanette Langert
Langert har uppmärksammats som en av Sveriges mest intressanta koreografer och skapat flera kritikerhyllade dansverk. Bland dessa finns
Våroffer (2013), kopplad (2012), fuktig (2011), JULIE3 (2010) ett beställningsverk för GöteborgsOperans Balett, inuti (2009), Fröken (2008), MERA MERA (2006) och 2011 tilldelades Langert Birgit Cullberg‐stipendiet. I alla sina produktioner har Jeanette arbetat med scenografen och kostym designer Bente Lykke Møller.
Våren 2013 arbetade Jeanette med regissören Staffan Waldemar Holm i föreställningen Peer Gynt på Düsseldorfer Schauspielhaus och våren 2015 fortsätter samarbetet med Staffan W Holm i Aida på  Malmö Operan.

Pontus_Sundset_foto_anna_hult

 


Pontus Sundset
Sundset är utbildad på Kungliga Svenska Balettskolan och Balettakademien i Stockholm. Han har dansat bland annat på Kungliga Baletten i Stockholm, Ballett Am Rhein och Ballett Mainz i Tyskland, Skånes Dansteater, Carte Blanche i Norge, Dansk Danseteater i Danmark och Norrdans. Sundset har dansat i verk av flera kända koreografer som; William Forsythe, John Cranko, Örjan Anderson, Virpi Pahkinen, Jiří Kylián, Mats Ek, Regina van Berkel, Christopher Bruce, Jo Strömgren, Dorte Olesen och Cristina Caprioli.

 

Jimmie_Larsson_foto_anna_hult

 

 

 

Jimmie Larsson
Larsson gick ut Kungliga Svenska Balettskolan 2012. Han har bland annat dansat i Örjan Anderssons verk Residual bits of sunlight (2014), Korda av Linda Forsman (2014), Cheeta Running av Vindhäxor (2013-2014), Kaze Hikaruav av Satoko Takahashi för NuDans (2012) och Nötknäpparen och Ringaren i Notre-Dame på den Kungliga Baletten i Stockholm.

 

Dan_Langeborg_foto_Anna_Hult

 

Dan Langeborg
Langeborg är utbildad på vid Svenska Balettskolan i Stockholm och Balettakademin i Göteborg. 2005-2007 dansade Langeborg vid Nytt Dansk Danse Teater i Danmark och sedan 2007 har han varit anställd vid GöteborgsOperans Danskompani. Han har tidigare arbetat med Langert i verken Våroffer (2013) och fuktig (2011). Dessutom har han gjort koreografin i pjäsen Lubiewo – Kärleksön i regi av Ronnie Hallgren på Stadsteatern Göteborg (2012). Han skapade även manus och koreografi till verket Och plötsligt va jag superintressant i samarbete med Charlie Åström, Christine Åström och Timo Nieminen (2011).

 

Jean- ett nytt dansverk av Jeanette Langert för tre dansare - Dansnät Sveriges nationella samproduktion med stöd av Kulturrådet och PostkodLotteriets Kulturstiftelse

Dansnät Sveriges samproduktion Jean stöttas av Svenska Postkodlotteriets Kulturstiftelse

Den fula ankungen – en dans- och musiksaga – 15 februari i Gällivare

Den fula ankungen - Foto: Liv SundheimDans i Nord stöttar Norrbottensmusikens föreställning ”Den fula ankungen” som turnerar som skolföreställning under februarimånad i Norrbotten och spelar som offentlig föreställning i Gällivare 15 februari.

Den fula ankungen är en klassisk skandinavisk barnsaga om den lilla svanungen som kläcks hos en ankmamma tillsammans med en massa andra små ankungar.

Här får ni uppleva den klassiska berättelsen som en dans- och musiksaga; från att hon kläcks, alldeles för stor, ful och med helt fel färg, blir utstött, flyr och nästan håller på att frysa ihjäl. Tills dess att hon till slut räddas och växer till en stor vacker vit svan!

Föreställningens budskap är att man ska vara stolt över sig själv, våga stå upp i motvind och framförallt våga älska sig själv så man kan älska andra. Workshopen är direkt kopplad till föreställningens handling och uttryck. Vi kommer gå igenom olika sinnestämningar musikaliskt och motoriskt. Prova på skillnaden mellan olika kroppsspråk.

Frost är en dans och musikduo som sägs inspireras av den lappländska naturen. Fanny Kivimäki är dansare med rötterna i Kiruna. Daniel Wikslund är en riksspeleman, författare och sångare från Tjautjasjaur.

Offentlig föreställning:
Gällivare, Sjöparksskolan
Söndag 15 februari kl 14.00
Fri entré
Arrangör: Gällivare kommun

Skolföreställningar:
Kalix 9 februari
Luleå 10 februari
Överkalix 11 februari
Pajala 12-13 februari
Kiruna 14 februari
Voullerium 17 februari

Skolföreställningarna är fullbokade.

Har du frågor om föreställningen, vänligen kontakta:
Johan Englund
Producent Barn och Ungdom, Norrbottensmusiken
tel.  0920 – 23 66 70
e-post: johan.englund@nll.se

Läs mer om föreställningen Den fula ankungen

safe_image
Gilla gärna Dans i Nord på Facebook

Dans i Nord presenterar: Until The End Crew på Norrbottensturné! Urpremiär 8 februari på Kulturens hus i Luleå!

Until The End Crew premiär 8 februari på Kulturens hus i Luleå

Dans i Nord är samproducent och medarrangör till Until The End Crews nya break- och streetdance föreställning It’s OK! som har urpremiär söndag 8 februari på Kulturens hus i Luleå.

Föreställningens tema är allas lika värde och mänskliga rättigheter. Under premiärkvällen föreläser Milad Mohammadi på samma tema.

Söndag 8 februari
Stora salen, Kulturens hus, Luleå
kl. 19.00-20.30 - ingen paus

Biljetter: 185 kr ordinarie, 90 kr studerande, 20 kr barn tom 6 år
Biljetter bokas via www.ticnet.se eller i receptionen på Kulturens hus, tel. 0920-45 59 00

Gästande artist Milad Mohammadi, www.milad.se, är Nordens mest eftertraktade talare enligt Dagens Industri.

Until The End Crew kommer att turnera i Norrbotten och besöka alla kommuner under februari med skolföreställningar av It’s OK!
Offentliga föreställningar: Luleå 8/2, Kiruna 15/2 och Älvsbyn 26/2.

Observera att Milad Mohammadi endast föreläser i Luleå i samband med föreställningen.

Skolföreställningar:
Luleå 9 februari
Boden 10 februari
Kalix 11 februari
Haparanda 12 februari
Piteå 13 februari
Gällivare 17-18 februari
Övertorneå 19 februari
Överkalix 20 februari
Jokkmokk 23 februari
Arjeplog 24 februari
Arvidsjaur 25 februari
Älvsbyn 26 februari
Pajala 27 februari

Kontaktperson och turnéledare:
Patrik Häggström
mb 073-059 45 81
e-post: patrik.haggstrom@iogt.se

Kontaktperson Dans i Nord:
Helene Markström
tel. 0911-696981, mb. 070-350 74 20
e-post: helene.markstrom@pitea.se

Arrangörer: Norrbottens läns FN-distrikt, Europa Direkt Norrbotten, Norrbottens läns landsting och Dans i Nord.
Med stöd av: Piteå kommun, Luleå kommun, Kiruna kommun, Sensus, PeaceWorks, Låt Stå – Antirasism på Schemat och Exiled Dance Crew.

safe_image
Gilla gärna Dans i Nord på Facebook

Workshop i västafrikansk dans – 24-25 januari i Piteå

Workshop i afrikans dans 24-25 januari
ABF Norr i Piteå arrangerar i samarbete med Dans i Nord workshops i traditionella västafrikanska rytmer och dans i slutet av januari. Konstnärlig ledare är Augustin Pakata Camara – en skicklig och ödmjuk dans- och trumlärare från Guinea, Conacry. Han har bland annat varit medlem i Nationalbaletten i Guinea, är ledare för Africa Matimbo och bor och arbetar just nu i Dijon i Frankrike.

 Program

 • Lördag 24/1
  10-11.30 Afrikansk dans alla nivåer
  12-13 Trumkurs Djembe
  13-14 Lunch
  14-15.30 Afrikansk dans alla nivåer
 • Söndag 25/1
  11-12.30 Afrikansk dans alla nivåer
  12.30-13.30 Lunch
  13.30-14.30 Trumkurs Djembe
  15-16.30 Afrikansk dans alla nivåer

  Dansen är öppen för dig som är nybörjare och för dig med dansvana

Priser för dansklasser:
1 dag, 2 pass 350:-
2 dag, 2 pass 550:-

Priserna inbegriper dans till livetrummor, vilket är en fantastisk upplevelse i sig.

Lokal:
Christinaskolans danssal

Priser för Djembeklass
1 dag: 150:-
2 dagar: 200:-

Ta med din egen Djembe. Det finns ett begränsat antal Djembes för utlåning, först till kvarn…

Anmäl dig till ABF:
Tel: 0771-965022
info.piteabygden@abf.se

Workshop i afrikansk dans – affischen som PDF

Arrangör: ABF Norr i Piteå i samarbete med Dans i Nord

LUCY 19 mars och ROSES & BEANS 21 april!

Vi ser fram emot Dansåret 2015 som bland annat kommer att innehålla föreställningen LUCY – urban dans av och med Arkeolog 8 och ROSES & BEANS  - ett performance och dansverk av och med Shake it Collaborations. Båda föreställningarna turnerar genom arrangörsnätverket Dansnät Sverige. 

Dans i Nord presenterar Arkeolog 8 med LUCYLUCY med Arkeolog 8
Genre: Urban dans

Uppkäftigt och trollbindande!
Mystik, skörhet och styrka i dansant drama om tillblivelse och identitet.

Lär känna Lucy – både bräcklig, stark och stolt. Hon är mer än vad du ser vid första anblick: det som bubblar inuti, sipprar sakta ut och luckrar upp gränser mellan verklighet, föreställning och fiktion. Strama flätor och tunga kjolar sveper in oss i en fängslande föreställning med Arkeolog 8s typiska uttryck: uppkäftig, urban dans med groove, skärpa och kraft.

Datum: torsdag 19 mars
Tid: kl. 19.00
Plats:
Black box, Studio Acusticum, Piteå
Biljetter:
180 kr ord. 90 kr student/pensionär
Biljettsläpp i januari

Koreografer/dansare:
Camilla Reppen, Camilla Walków, Clara Bankefors, Josefine Alfredsson och Tarika Wahlberg

Arrangör: Dans i Nord och Dansnät Sverige

Dans i Nord presenterar: Roses and beans ROSES & BEANS med Shake it Collaborations
Genre: Performance/Dans

Roses & Beans är en vardagsmusikal med rosiga kinder, flörtiga kroppar och sporadiska love songs till taktfast marsch.

Paret dunkar huvudet hårt i diskbänken och undersöker parrelationen som institution och projekt-mall för lycka. Kan vi fortsätta reproducera parsamhet och samtidigt göra revolution?

Datum: tisdag 21 april
Plats: 
Älvsby folkhögskola, Älvsbyn
Tid och uppgift om biljetter:
 Information kommer inom kort
Arrangör: Dans i Nord, Älvsby folkhögskola och Dansnät Sverige

Koncept, koreografi & scenartister: Dag Andersson, Tove Sahlin
Kostym & scenografi: Dag Andersson, Tove Sahlin
Fotograf: Moa A Thambert

Förställningen skapades inom ramen för Bastardproduktion, Premiär på Abundance i Karlstad 17 juni 2010. Sedan januari 2013 är den en del av Shake it Collaborations repertoar.

Med stöd av: Kulturrådet, Stockholms Stad och Konstnärsnämnden.
I samarbete med: Estudio Nuboso, Ponderosa Tanzland, Dans i Värmland.

safe_image 


Gilla gärna Dans i Nord på Facebook

 

 

Besök av unga kinesiska dansare från Gansu provinsen i Kina

Unga kinesiska dansare från Lanzhou Women's Secondary School - foto Helene MarkströmUnder förra veckan hade en kinesisk delegation ett hektiskt schema under sin vistelse i Norrbotten. Under onsdagen besökte de Kulturens hus och Norrbottens teatern i Luleå och under torsdagen besökte de  Acusticum och dansutbildningarna i Piteå – Danslärarutbildningen på LTU, Strömbacka gymnasiet med estetisk spetsinriktning dans, Musik och Dansskolan och Svenska balettskolan. Värd och guide för dagen i Piteå var Dans i Nord genom vår kommunikatör Helene Markström.

Kulturdivisionen på Norrbottens läns landsting hade bjudit in delegationen i samarbete med Handelskammaren. De unga kinesiska dansarna är mellan 15-17 år och kommer från Lanzhou womans secondary school – en konstskola i staden Lanzhou som är den kinesiska provinsen Gansus största stad. Delegationen bestod av en rektor, tre lärare och 8 elever samt en tolk. De är mycket intresserade av ett utbyte – både för sina elevers räkning, men också för lärarnas del. I synnerhet var det balett de önskade lära sig mer om.

I Piteå fick dansarna möjlighet att visa flera traditionella kinesiska koreografier för danslärarstudenterna på LTU och för Strömbackaskolans årskurs 3 elever. De fick också möjlighet att ta klass tillsammans med studenter och elever.


Foto Helene Markström

 

 

INGENMANSLAND – Till hundraårsminnet av första världskrigets utbrott – Koreografi Joseph Sturdy

C 2007 Focus Features - photo: Alex Bailey

Till minne av krigets offer, till det meningslösa slaktandet vid skyttegravarna och till de som på något sätt överlevde har koreograf Joseph Sturdy med varsam hand skapat ett starkt, känsligt och minnesvärt verk.

Ord som skär genom märg och ben, en total närvaro bland dansarna som förkroppsligar och samtidigt respektfullt hyllar alla de som led och stred sida vid sida, till de som stupade, till de som överlevde, om än skadade i kropp och psyke för resten av livet. Och mitt i allt det otäcka, också det vackra, det medmänskliga, det sköra, det som fortfarande gör oss till människor.

Ingenmansland är ett verk till oss, en påminnelse om det meningslösa i alla krig. Men också en stillsam hyllning till de som var där.


Urpremiär i Haparanda
Inspirationen till föreställningen är hämtat från litteraturen som skrevs under krigsåren och de minnesmärken som finns i de offentliga rummen men också från satiren och propagandan från den här tiden. I Haparanda passerade invalidtransporterna från Finland 1914-17. Det var en betydande humanitär insats som gjordes i krigets skugga. Här finns också en kyrkogård och ett minnesmärke där över 200 namnlösa soldater ligger begravda. Urpremiären av Ingenmansland kom därför att ske i just Haparanda 9 september i år.

Föreställningen har också spelat på Folkets hus i Arvidsjaur, Kulturens hus i Luleå, Studio Acusticum i Piteå och på Gottsunda dans & teater i Uppsala.

Koreografi: Joseph Sturdy
Skådespelare/Dramaturg: 
Richard Asker
Dansare:
 Laura Lamy, Solene Nusbaum och Tristan Robilliard,Vilja Tjemsland Kwasny, Adam Seid Tahir, Tehilla Blad, Emelie Söderström, Linn Wyller Retsler och Anna Eriksson.
Musik: Kronos Quartet plays Sigur Ro’s Flugufrelsarinn, Colonel Bogey /Fredrick Joseph Ricketts, Henry May Long (Soundtrack) /Max Richter, Landscape With Figure (1922) /Max Richter, Memoryhouse //Max Richter, Georgian Choir of Pilgrims, Lotsva (Prayer) Achaika – Modern Georgian Choir Music /Gori Women’s Choir
Kostym: Joseph Sturdy
Ljus: Joseph Sturdy

Föreställningen är producerad av Dans i Nord i samarbete med koreograf Joseph Sturdy, Focus Dance, och Kungliga Svenska balettskolan.

Krigsminne att bry sig om - recension PiteåtidningenHaparanda bladet - recension av Ingenmansland

Pressröster:
”Det storartade med Ingenmansland är att Joseph Sturdy föreställningen igenom, mellan marscherandet och dödandet, lyckas bevara en anda av hopp, samarbete och försoning – och till och med ett par stråk av svartaste humor.” /Peter Bohlin, Dansportalen
Läs hela texten på Dansportalen (scrolla ner en bit)

”Varje gång jag sett en koreografi av Joseph Sturdy har skeendet varit linjärt och tydligt, och han förnyar denna berättarstil. I ”Ingenmansland” tycker jag mig märka att alla medverkande ansträngt sig ännu mer. Resultatet är att något ofattbart förmår gripa tag och engagera…. Jag rekommenderar alla som kan ägna tre kvart av livet för att delta i hyllningen till krigets offer och överlevare. Om inte annat för att uppleva hur nio superkoncentrerade dansare kan smälta ihop till en organism för att förmedla något viktigt.” /Karina Sundqvist, Piteåtidningen
Krigsminne att bry sig om – recension Piteå tidningen 10 september 2014

”Kombinationen nutida dans och teater fungerar mycket bra. Skådespelaren Richard Asker reciterar autentiska texter från första världskriget, allt från krigspropaganda affischer till målande poesi, av bland andra Wilfred Owen.” /Susanne Holmberg, NSD
NSD Sparsmakat om det meningslösa kriget – 12 sep 2014

”Dansföreställningen visar det onödiga med kriget. Föreställningen vill få oss att minnas det lidande som fanns för 100 år sedan. Det ofattbara med kriget och krigets offer är i huvudrollen.” /Hannele Kenttä, Pohjolan Sanomat
Dansföreställning visar det onödiga med kriget – översatt recensionen av Pohjolan Sanomat 10 sep 2014

”Man lämnar lokalen med en märklig känsla av mänsklig upprättelse. Så mycket bättre funktion kan ett konstnärligt verk inte göra anspråk på.”  /Lasse Stenman, Haparanda bladet
Koreograferad åminnelse av kriget – recension Haparandabladet sep 2014

Ingenmansland Foto Helene Markström Ingenmansland - Foto Helene Markström webb 200Ingenmansland Foto Helene Markström webb

Röster från publiken
”…Jag tycker att det var ett mästerverk med otroligt skickliga skådespelare och dansare som lyckades skapa en alldeles speciell känsla. När jag lämnade teatern var jag full av vemod. Alla människor som dog. Alla de som förlorade nära och kära. Men jag kände mig ändå lycklig efter att ha fått uppleva en sådan bra pjäs. Ni tog mig tillbaka 100 år i tiden och det kändes som jag var uppe i luften och iakttog er nere på ett stridsfält, kämpades. Ensamma. Det rann till och med en liten tår ned för min kind. :, /” /Gunnar, 14 år, Uppsala

”…Jag fick uppleva en magisk, föreställning, aldrig i mitt liv har så många tårar trillat ner för min kind, som under den 45 min fascinerande, trollbundna, omvälvande uppvisningen! De kunde förmedla så mycket känslor! Det var oerhört betydelsefullt för mej! Den kommer jag att med glädje tänka på i resten av mitt liv!” /Tommie Eriksson, Pro Kultur, Uppsala

Joseph Sturdy Foto Håkan Larsson

Om Joseph Sturdy – koreograf och konstnärlig ledare för Focus Dance

Den brittiska koreografen Joseph Sturdy föddes i London och fick sin dansutbildning på Royal Ballet School i London. Joseph fortsatte därefter att dansa med kompanier som Sadlers Wells Royal Ballet, Ballet classico de Zaragoza (Spanien), compagnie Linga (Lausanne) och Deutscher Oper Berlin. Fascinerad av verk av Maurice Béjart anslöt sig Sturdy till kompaniet och det var här som hans koreografiska intressen och talang uppmuntrades av Béjart.

När Joseph lämnade Schweiz flyttade han till Sverige där han träffade sin fru och tillsammans grundade de Focus Dance 1997. Kompaniet är baserat i den anrika universitetsstaden Uppsala och har hittills iscensatt över 35 verk.

Sturdy har tilldelats ett antal priser för sitt arbete från Uppsala och Uppland:
Sparbankensstiftelsen 2002
Uppsala Kommuns Arbetsstipendium 2003
Uppsala läns Landstings Jubileums Stipendiat 2005
Uppsala Kommuns Arbetsstipendium 2014

Joseph Sturdy är också en mycket eftertraktad gästlärare och han har arbetat med alla de stora svenska danskompanierna: Cullbergbaletten, Kungliga Baletten, Göteborgsoperans danskompani och Norrdans. Sturdy är också starkt engagerad i utbildningen av unga dansare och undervisar regelbundet och koreograferar för Kungliga Svenska Balett skolan och Balett Akademien i Stockholm. Josef sitter även som ledamot i juryn för the Nordic Baltic Ballet competition och Le jeune Ballet Méditerranéen tävlingen i Grasse.

DIN logga 2

    

 

kulturradet_logo

 

Jérôme Marchand, premiärdansare vid Kungliga Baletten, dansar i verket Exposure i Piteå på lördag 8 november

Jerome_Marchand Foto: Carl ThorborgHan är premiärdansaren från The Ballet de Monte-Carlo som sedan två år tillbaka arbetar på Kungliga baletten i Stockholm. Han har fått lysande recensioner för sin tolkning av Mercutio i Mats Eks Julia och Romeo och i år fick han Mariane Orlandos stipendium och räknas därmed som Sveriges bästa dansare.

På lördagkväll dansar han i Black box på Acusticum i verket Exposure av Joakim Stephenson, Dans i Nords koreograf i residens.

Jérôme mötte dansen redan som barn eftersom båda hans föräldrar dansade – dock inte professionellt. Vid fjortonårs ålder ansåg hans mor att han var en alltför våldsam ishockeyspelare och placerade honom i balettskola istället. Och på den vägen är det. Han gjorde audition för The Conservatoire National Supérien Musique et dance in Lyon redan som 15 åring och var 18 år när han var färdig med sin utbildning och började arbeta på The Ballet de Monte-Carlo 1998. År 2006 blev han utnämnd till premiärdansare och han stannade i kompaniet i totalt 15 år.
– Vi turnerade en hel del så jag fick resa och se mycket av världen, säger Jérôme.

Arbetar på Kungliga Baletten sedan två år tillbaka
Men för två år sedan tog livet en annan vändning och han sökte sig till Kungliga baletten i Stockholm. – Jag hade hört mycket gott om Kungliga baletten och Johannes Öhman och det var dags att söka sig vidare, säger Jérôme som fått en bra ingång till Sverige genom sin fru som också arbetar på Kungliga Baletten.

Jérôme Marchand är en balettskolad dansare som är dragen till det moderna.
– Jag är nog mer av en modern dansare. Det ger mig möjligheter att uttrycka mig lite djupare, säger Jérôme.

Det är därför han tycker att det är spännande att arbeta med Joakim Stephenson.
– Han vet vad han vill och jag har mycket frihet att tolka det, säger Jérôme.

Om arbetet med Mats Ek
Något Jérôme alltid har velat göra är att arbeta med Mats Ek och det inträffade år 2013 när han gavs möjligheten att dansa rollen som Mercutio i Julia och Romeo. En roll som har gett honom lysande recensioner.
– Det var en dröm som blev sann när jag fick möjlighet att arbeta med Mats Ek – han är ett geni, säger Jérôme.
– Jag älskade att arbeta med honom och kemin mellan oss var fantastisk – det var för mig en utmaning att försöka förstå hur han tänkte och vad han ville uttrycka.

Jérôme dansar i Exposure
På lördag 8 november kommer Jérôme Marchand till Piteå för andra gången på kort tid. Första gången dansade han i Joakim Stephensons verk Falling into Place som hade urpremiär under Dansfestens öppningshelg 6 september. Verket Exposure som avslutar lördagskvällen är omarbetat för att passa just Black Box på Acusticum i Piteå. Jérôme ser fram emot att komma tillbaka.
– Det var mycket trevligt sist och välorganiserat av Dans i Nord. Jag tycker att ni erbjuder en bra plattform för unga koreografer att experimentera på. För mig är varje scenrum som ett tempel oavsett om det är en liten eller stor scen – jag ger alltid mitt yttersta, säger Jérôme.

Text: Helene Markström

IN ENGLISH

Dans i Nord presents:
Jérôme Marchand

Jerome_Marchand Foto: Carl ThorborgHe was a principal dancer of The Ballet de Monte-Carlo who since the last two years is working at the Royal Ballet in Stockholm. He has received brilliant reviews for his interpretation of Mercutio in Mats Ek’s Juliet and Romeo and this year he received Mariane Orlando’s scholarship and thus counted as Sweden’s best dancer.
On Saturday night he dances in Black box on Acusticum in the piece Exposure by Joakim Stephenson, Dans i Nords choreographer in residence.

Dance has been present in Jerome’s life since he was a child – both his parents were dancing, but not professionally. At the age of fourteen his mother decided to put him in ballet school. He was at that time too violent as a hockey player and she thought the ballet could help him to focus a little better.And that was the beginning of his dance career.

He did audition for The Conservatoire National Supérien Musique et dance in Lyon when he was fifteen years old and when he turned 18 when he finished his education and began working at The Ballet de Monte-Carlo in 1998. In 2006 he was appointed principal dancer and he stayed in the company for 15 years.
- We toured a lot, so I saw a lot of the world, says Jérôme.

Working at the Royal Ballet
Two years ago he began working at the Royal Ballet in Stockholm.
- I’ve had heard many good things about the Royal Ballet and Johannes Öhman and it was time for me to move on, says Jerome, who is well introduced to Sweden by his wife who also works at the Royal Ballet.

Jérôme Marchand is a trained classic ballet dancer who is drawn to modern dance.
- I’m probably more of a modern dancer. It gives me the opportunity to explore a little deeper, says Jérôme.

That’s why he thinks it is exciting to work with Joakim Stephenson.
- He knows what he wants and I have a lot of freedom to interpret it, says Jérôme.

About working with Mats Ek
Something Jérôme always wanted to do was working with Mats Ek and in 2013 he was given the opportunity to do so when he got to dance Mercutio in Juliet and Romeo. A role that has given him brilliant reviews.
- It was a dream coming true when I got the opportunity to work with Mats Ek – he is a genius, says Jérôme.
- I loved working with him and the chemistry between us was amazing – it was a challenge for me to try to get into his head to understand what he wanted to express.

Jérôme dances in Exposure
On Saturday, November 8, Jérôme Marchand arrives to Piteå for the second time in a short period. The first time he danced in Joakim Stephenson’s work Falling into Place, which had its world premiere during Dansfestens openingnight on September 6. Exposure is ending the evening on Saturday night and is reworked to suit Black Box on Acusticum in Piteå.
Jérôme look forward to coming back.

- It was very nice the last time and well-organized by Dans i Nord. I think you offer a great platform for young choreographers to experiment on. For me, every stage space is lika a temple, whether it is a small or large stage – I always give my best, says Jérôme.

Text: Helene Markström

 

Jeannette Diaz-Barboza – dansar Irose och Exposure 8 november

Jeanette Diaz-Barboza Foto: Helene MarkströmJeannette Diaz-Barboza har arbetat hos Dans i Nord i residens som dansare i Joakim Stephensons nya verk FALLING INTO PLACE.  Lördag 8 november är temat för aftonen Dans och Musik. Då kommer hon tillbaka till Norrbotten och dansar i Joakim Stephensons verk Irose och Exposure. Till vardags är hon anställd som solistdansare vid Kungliga Operan i Stockholm.

Jeanette är uppväxt i Sundbyberg och i hennes barndomshem spelades det mycket klassisk musik. Hon började dansa som 2-3 åring hemma i vardagsrummet och hennes föräldrar valde många olika fritidsaktiviteter åt henne, däribland barndans, ridskola, piano och fiol. Hon fick tips genom barndansen att söka till Kungliga Svenska Balettskolan och kom in i årskurs 4.

Om att välja
Dansen och fiolen följdes åt under en lång tid – hennes far var violinist och hade gärna önskat att hon fortsatt spela. Men i gymnasiet gjorde Jeanette valet att endast satsa på dansen.
– Dansen tog över mer och mer, det var det man gjorde, berättar Jeanette.
Under gymnasietiden fick hon möjlighet att arbeta mycket på Operan så när hon gick ut gymnasiet år 2000 började hon sin anställning på Kungliga Baletten direkt.

 Om arbetet på Kungliga Operan
På operan har hon dansat i de flesta uppsättningar och även gjort en hel del solouppgifter.
– Jag är glad att jag har fått dansat så mycket under mina år på Operan, både klassiskt och modernt. Jag har tyckt att det har varit roligt att göra båda.
Jeanette Diaz-Barboza är också medlem i solistkompaniet Stockholm 59° North och när de arbetar inför en föreställning jobbar de på kvällstid efter det ordinarie arbete på operan har slutat kl. 17.00. Det blir långa dagar, medger hon och beskriver kompaniet Stockholm 59° North som en möjlighet att få dansa mer moderna, experimentella verk.
– Det är kortare stycken vi repeterar och vi som dansare får möjlighet att synas mer.
De verk de kommer att dansa under Dansfestens andra dag, med koreografier av bland andra Mats Ek och Birgit Cullberg, är verk som de brukar turnera med och som de vet sitter.
– Sedan Johannes Öhman tillträdde som chef på Kungliga Baletten så har det blivit fler moderna verk på operan också, säger Jeanette.  Innan chefsuppdraget så var han konstnärlig ledare för Stockholm 59° North. Jens Rosén är hans efterträdare och han är mycket inriktad på svenska koreografer och på att exportera deras verk och svenska dansare ut i världen.

 Om att arbeta med Joakim Stephenson i residens hos Dans i Nord
– Vi har arbetat ihop tidigare, berättar Jeanette. Förut fanns möjligheten för dansare på operan att testa på att koreografera och jag har varit med i flera av Jockes verk som varit skapade för mindre scener.
Joakim och hon har varit kollegor i 13-14 år och gjort många turnéer tillsammans. Under Jeanettes första turné med Operan i Sverige spelade de bland annat i Kiruna. Det var hennes första besök i Norrbotten. Hon uppskattar att vara tillbaka och trivs bra med att arbeta i residens hos Dans i Nord.
– Det är en positiv stämning här och Jocke är så bra att arbeta tillsammans med. Han får mig att våga och känna att jag är medskapande.

Drivkraften för dansen
– Idag har jag mognat mer som dansare, säger Jeanette. Jag är lugnare och säkrare. Jag drivs av utmaningen – att pusha mig själv och av att få möta nya koreografer.
Extra speciellt har det varit att ha arbetat med Mats Ek.
– Jag minns att jag var väldigt ung när jag fick möjlighet att dansa ”dörr pas de duex” i verket Lägenhet. Mats Ek lät mig få resa till en dansfestival i Houston och dansa just det stycket. Det var stort.

Helene Markström

Läs mer om Jeannette Diaz-Barboza och hennes roller på Kungliga Operan

In English
Interview with Jeannette Diaz-Barboza

Jeannette Diaz-Barboza is currently working in residence at Dance in the North as a dancer in Joakim Stephenson’s new piece. On weekdays, she is employed as a principal dancer at the Royal Opera in Stockholm.
Jeanette grew up in Sundbyberg and in her home they listen to a lot of classical music. She began dancing at the age of 2-3 at home in the living room and her parents chose many different recreational activities for her, including a dance school for children but also riding-, piano – and violin lessons.
She was given advice by a teacher at the dance school to apply for the Royal Swedish Ballet School and she entered the study in forth grade.

About making a choice 
Dancing and playing the violin were both important activities in Jeanette’s life for a long time – her father was a violinist and had wished that she continued to play. But in high school Jeanette had to make a choice, and she decided to focus on dance.
- The dance took over more and more, it was what I did, says Jeanette.
During high school, she was able to work a lot at the Opera so when she graduated from high school in 2000, she began her employment at the Royal Ballet immediately.

About the work at the Royal Opera
At the Opera, she has danced in a lot of performances.
- I’m glad I’ve been given the opportunity to dance a lot during my years at the opera, both classic and modern dance. I’ve found it’s been fun to do both, says Jeanette.
Jeanette Diaz-Barboza is also a member of the soloist company Stockholm 59° North. When the soloist company is planning to perform the dancers work evenings, after their regular work at the opera is finished at. 17:00.
There will be long days, she admits and describes Stockholm 59 ° North as an opportunity to dance more modern, experimental works.
- It’s shorter pieces we rehearse and we as dancers have the opportunity to be more visible.
The pieces they will dance during Dansfesten´s second day, with choreographies of, among others, Mats Ek and Birgit Cullberg, are pieces that they tend to tour with and which they know very well.
- Since Johannes Öhman became head of the Royal Ballet, it has become more modern works in the Opera too, says Jeanette. Before his new position, Johannes was the artistic director of Stockholm 59 ° North. Jens Rosén is his successor and he is very focused on Swedish choreographers and to export their works and Swedish dancers to the rest of the world.

About working with Joakim Stephenson in residence at Dans i Nord
- We have worked together before, says Jeanette. Before, there was the opportunity for dancers at the opera to try on choreography and I have been in several of Joakim’s pieces that have been created for smaller scenes.
Joakim and Jeanette has been colleagues in 13-14 years and made ​​many tours together. At Jeanettes first tour with the Opera in Sweden they performed in Kiruna. It was her first visit in Norrbotten. She appreciates being back and thrive working in residence at Dans i Nord.
- There is a positive atmosphere here and Joakim is so good to work with. He allowes me to dare and to be an active part in the creation process.

The driving force for dance
- Today I have matured more as a dancer, says Jeanette. I am calmer and more self-confident. I am driven by the challenge – to push myself and to get to meet new choreographers.
Extra special, it has been working with Mats Ek.
- I remember I was very young when I got the opportunity to dance ”the door pas de puex” in the piece Lägenhet (Apartment). Mats Ek let me travel to a dance festival in Houston and danced just that piece. It was a great experience.

Helene Markström