Du är här: Dans i Nord » Nyheter

GRATTIS Fanny & Marie!

Rubus Arcticus stipendiater 2015! Grattis Marie Wårell och Fanny Kivimäki!bild2Dans i Nord gratulerar Fanny Kivimäki (Kiruna) och Marie Wårell (Luleå) till årets Rubus Arcticus!
- Det är mycket glädjande att dansen uppmärksammas med två stipendiater i år, säger Marie Larsson Sturdy, verksamhetschef för Dans i Nord tillika medlem i Rubus Arcticus jury.

Båda dansarna är aktuella med föreställningar i regionen.

Fanny Kivimäki turnerer i december i Dans i Nords regi med barnföreställningen KNACK KNACK – en välkomnande dansföreställning – som hon skapat tillsammans med Lina Persson och Johanna Ehn.

KNACK KNACK spelar för förskolor i Kiruna, Jokkmokk, Korpilombolo, Överkalix, Piteå, Luleå.och Haparanda.

 

 

Tre offentliga föreställningar ges av KNACK KNACK:
6 december – Kiruna – Folkets hus, kl. 14.00
12 december – Piteå – Studio Acusticum, kl. 14.00
13 december – Luleå – Kulturens hus, kl. 14.00

Marie Wårells nya föreställning same same and different som hon skapat tillsammans med Erika Pekula Pettersson har nyligen haft premiär på Tegelscenen i Stockholm och i början av december spelar den i Norrbotten:

7 december – Luleå – Ebeneser, kl. 19.00

Läs mer i pdf:er nedan om föreställningarna:

Dans i Nord presenterar Knack Knack – en välkomnande dansföreställning för barn

same same and different – Marie Wårell Öhman och Erika Pekula Pettersson

Varmt välkomna!

DANS I NORD C/O SVT! Lördag 21 november kl. 21.30! The Reed Warbler i koreografi av Jerome Marchand – Dans i Nords koreograf i residens 2015

TV inspelning av The Reed Warbler - Dansare: Gil Shachar, Clyde Emmanuel Archer, Anthony Lomuljo, Sarah Jane Medley och Daria Ivanova.DANSKVÄLL SVT.  I år har Dans i Nord glädjen att medverka med verket The Reed Warbler i koreografi av Jerome Marchand – Dans i Nords koreograf i residens hösten 2015.
Verket har spelat live i Piteå, Haparanda och Luleå under Dansfesten c/o Norrbotten i september. TV-versionen är inspelad i Black box på Studio Acusticum, Piteå, under Dansfestens öppningshelg 19 september.

I halvtimmen före The Reed Warbler så visas Mats Eks YXA som var en del av Dans i Nords jubileumsföreställning i maj i år. Föreställningarna kommer att varvas med intervjuer med bland andra Marie Larsson Sturdy – verksamhetschef och konstnärlig ledare för Dans i Nord och Olof Westring – utvecklingsstrateg. Det ryktas också om att en flygbild över Acustiucm och Piteå kommer att inleda vår halvtimme..

SVT 2: DANSKVÄLL 21 november kl. 20.00-23.00
YXA – Mats Ek: kl. 21.00 – 21.15
DANSFEST NORD – The Reed Warbler: kl. 21.30-22.00

I TV-tablån inför hela Danskvällen står det:
”I årets Danskväll visas unika dansfilmer för första gången, bl a Hans Marklunds efterlängtade unga drottning, kortfilm om Alexander Ekmans dundersuccé på Stockholmsoperan, premiärdansaren Jerome Marchands hemlighetsfulla verk i Piteå och lekfulla dansrytmer gjorda med munnen som alla kan ha roligt med. Vi träffar både nykomlingar och de mest omtalade profilerna såsom Anneli Alhanko, initiativtagare till en ny balettutbildning, Joakim Stephenson, solist som börjat filma och Dans i Nords dynamiska chef Marie Larsson Sturdy.”

Under Dans i Nords programpunkt står att läsa:
21.30 Danskväll: Dansfest Nord
Dans i Nord firar i år 15 år av egna föreställningar, internationella gästspel och turnéer i Norrbotten. Urpremiären i Piteå av firade dansaren Jerome Marchands koreografi ”The Reed Warbler” fick publiken att hoppa i extas och scengolvet att gunga. Jerome, premiärdansare vid kungliga baletten i Stockholm, är en av danspublikens absoluta favoriter. Här skapar han för första gången ett eget verk av rörelse och musik, för fem dansare. Det är upp till publiken själva att tolka humorn, hemligheterna och skönheten helt fritt. För Jerome är det först då taket kan lyfta.

Läs mer på SVTs TV-tablå lördag 21 november

Jerome Marchand foto Carl Thorborg

Koreografi: Jerome Marchand
Dansare: Anthony Lomuljo, Clyde Emmanuel Archer, Daria Ivanova, Gil Shachar och Sarah Jane Medley
Musik: Jerome Marchand

The Reed Warbler - Koreografi Jerome Marchand - Dans i Nords koreograf i residens

The Reed Warbler - Koreografi Jerome Marchand - Dans i Nords koreograf i residens

 

 

 

REFUGEES WELCOME TO PITEÅ – 24 OKT ACUSTICUM – Dans i Nord medverkar med utdrag ur Perfect. Tajming, – Koreografi: Krosness och Pekula Collaborations

Refugees Welcome to Piteå - 24 oktober Öppet hus på AcusticumKom och fira FN-dagen på Acusticum i Piteå! Insamling till förmån för flyktingar.

Öppet hus på Acusticum från kl 13:00 till midnatt. Kulturhappenings för alla smaker och åldrar. Fri entre!

Dans i Nord visar utdrag på Stora scenen ur Perfect. Tajming, i koreografi av Erika Pekula Pettersson och Disa Krosness – Dans i Nords koreografer i residens.

Till programmet

Varmt välkommen!

Perfect. Tajming, Krosness och Pekula Collaborations

Perfect. Tajming, - Krosness & Pekula Collaborations

Workshop med Shahar Binyamini 17-20 oktober i Piteå och Luleå

Shahar BinyaminiShahar Binyamini är dansare, koreograf och pedagog baserad i Israel och han blev uttagen till Batsheva Ensemble 2006 och Batsheva Dance Company 2008. Han lär ut det rörelsepråk – Gagateknik – som Ohad Naharin – konstnärlig ledare för Batsheva Dance Company – har utvecklat.

Batsheva Dance Company räknas som ett av de främsta danskompanierna i världen. Tillsammans med den yngre ensemblen – Batsheva Ensemble – har kompaniet över 34 dansare från Israel och andra delar av världen. Batsheva Dance Company är Israels största kompani och spelar över 250 föreställningar per år både nationellt och internationellt. Besökssiffrorna är fler än 75.000 åskådare per år.

Workshopen 17-20 oktober är öppen för professionellt yrkesverksamma dansare, pedagoger och danslärarstudenter.
Datum: 17-18 oktober
Ramtider: 10.00-16.00
Plats: Musikhögskolans danssalar, PITEÅ

Datum: 19-20 oktober
Ramtider: 10.00-16.00 – på tisdag 20 oktober 12.00 – 18.00
Plats: Blackis, LULEÅ

Anmälan till:
info@dansinord.se

Avgiftsfritt för professionella dansare, pedagoger och danslärarstudenter. Mer information om exakta tider m.m. kommer i mejlutskick efter anmälan.

Varmt välkommen!

Shahar Binyamini

DANSFESTEN C/O NORRBOTTEN – första urpremiären 18 sep i Arvidsjaur!

Det närmar sig den första urpremiären av fyra! Innan våra föreställningar kommer vi att ha en publik introduktion på ca 30 minuter. Varmt välkomna till DANSFESTEN C/O NORRBOTTEN!!

Haparanda bladet helhet 164X155 kopia med röttIII

Till programmet för DANSFESTEN C/O NORRBOTTEN

Följ oss gärna på Facebook!

digital skärm piteå dansfesten

 

Dansportalen uppmärksammar Dans i Nords 15-års jubileum

FALLING INTO PLACE - Koreografi Joakim Stephenson - Dans i Nords koreograf i residens 2014 - Dansare: Jerome Marchand och Daria Ivanova - Foto: Mats Lindgren

Dansportalen intervjuar Dans i Nords verksamhetschef och konstnärliga ledare – Marie Larsson Sturdy – i samband med 15-års jubileet.

På bilden ovan ser vi dansarna Jerome Marchand och Daria Ivanova i verket Falling Into Place, skapat av Joakim Stephenson – Dans i Nords koreograf i residens 2014. I år är Jerome Marchand en av Dans i Nords koreografer i residens och hans verk The Reed Warbler har urpremiär i Piteå 19 september under DANSFESTEN C/O NORRBOTTEN.

Läs hela reportaget om Dans i Nord på Dansportalens sida:

www.dansportalen.se

Direktlänk till reportaget om Dans i Nord

Marie Larsson Sturdy - verksamhetschef och konstnärlig ledare för Dans i Nord - Foto: Didier Chape

Dans i Nord bjuder in till studiebesök

Dans i Nord bjuder in till studiebesökUnder augusti och september arbetar professionella dansare i residens hos oss. Dans i Nord har möjlighet att erbjuda studiebesök för intresserade skolklasser och grupper.

FÖRSLAG TILL UPPLÄGG:
kl. 11.00 – Se slutat av morgonträningen, ca 10-15 min.
kl. 11.15 - Paus för dansarna, vi berättar om dagens arbete på scen eller i sal.
kl. 11.30-12.00 – Möjlighet att se dagens repetioner

Tiderna kan förlängas och skräddarsys. Vi kommer att kunna erbjuda studiebesök de flesta vardagar till och med 17 september.

Kontakta oss om ni är intresserade och sprid gärna informationen till andra dansintresserade.

Välkomna!

KONTAKT:
Olof Westring
Utvecklingsstrateg, Dans i Nord
Tel. 0911-69 69 91, 070-640 74 33
E-post: olof.westring@dansinord.se

Länk till informationsblad:
Studiebesök hos DANS I NORD

Studiebesök hos DANS I NORD

Workshop med Shahar Binyamini 17-20 oktober i Piteå

Shahar BinyaminiShahar Binyamini är dansare, koreograf och pedagog baserad i Israel och han blev uttagen till Batsheva Ensemble 2006 och Batsheva Dance Company 2008. Han lär ut det rörelsepråk – Gagateknik – som Ohad Naharin – konstnärlig ledare för Batsheva Dance Company – har utvecklat.

Batsheva Dance Company räknas som ett av de främsta danskompanierna i världen. Tillsammans med den yngre ensemblen – Batsheva Ensemble – har kompaniet över 34 dansare från Israel och andra delar av världen. Batsheva Dance Company är Israels största kompani och spelar över 250 föreställningar per år både nationellt och internationellt. Besökssiffrorna är fler än 75.000 åskådare per år.

Workshopen är öppen för professionellt yrkesverksamma dansare.
Datum: 17-20 oktober
Plats: Musikhögskolans danssalar, Piteå
Avgiftsfritt för professionella dansutövare

Anmälan till:
info@dansinord.se
Mer information om exakta tider m.m. kommer i mejlutskick efter anmälan.

Varmt välkommen!

Shahar Binyamini

Välkommen att SE DANS – utifrån Heidi Vierthalers workshop

heidi viertaler workshop pressklippSom avslutning på workshopen som Heidi Vierthaler håller för yrkesverksamma dansare i Luleå i veckan finns möjlighet för allmänheten att se dans under fredag eftermiddag.

Datum: fredag 7 augusti
Tid: kl. 16.00
Insläpp:  kl. 15.45 – ingången för Luleå Rytmik och Balettförening, Norra Strandgatan 1, Luleå

Fri entré!

Varmt välkomna!

Medverkande: Dansare som deltagit i workshopen
Arrangör: Dans i Nord i samarbete med Dansalliansen

Workshop med Heidi VierthalerOm koreografen Heidi Vierthaler
Heidi Vierthaler började sin karriär med Pacific NW Ballet i Seattle och fortsatte sedan med Ballet Chicago. I mitten av 90-talet började hon undervisa och dansade även en säsong med Spektrum Dance Theater. 1996 påbörjade hon sin europeiska danskarriär, vilket ledde vidare till 4 års samarbete med William Forsythe fram till 2006. Hon har sedan dess börjat skapa egna koreografier och undervisat på kompanier och festivaler runt om i Europa.

Workshop med Shi Pratt 29-30 augusti – för professionellt verksamma dansutövare

Shi Pratt - photo by Zuzanna NowakShi Pratt är dansare, koreograf och pedagog baserad i Norge. Hon har arbetat med ett flertal danskompanier som Batsheva Dance Company. Shi undervisar i Ohad Naharins Gagateknik och skapar dans för scen och film både på egen hand och i samarbete med andra dansare och artister.

Shi Pratt – Om hennes workshop – In English

Läs mer om Shi Pratt på hennes hemsida
Följ Shi Pratt på Facebook

29-30 augusti
Musikhögskolans danssal, Piteå 

Avgiftsfritt för professionella dansutövare

Anmälan till:
marie.larssonsturdy@dansinord.se

Mer information om exakta tider m.m. kommer i mejlutskick efter anmälan.

Varmt välkommen!

Class with Shi Pratt - photo by Zuzanna Nowak