Du är här: Dans i Nord » Nyheter

Boka dansföreställningar till barn och unga i Norrbotten i höst!

Sitter du och funderar på vilka dansföreställningar du ska boka till din skola hösten 2016? Dans i Nord presenterar ett urval av dansföreställningar för barn och unga genom portalen Scenkonst i norr. Läs mer om föreställningarna på Scenkonstportalen

De tio föreställningar som finns på Scenkonstportalens sida är berättigade till turnéstöd som förmedlas genom Dans i Nord. Turnéstödet täcker kostnader för resa, hotell och traktamente för medverkande på turnén. Läs mer om Dans i Nords riktlinjer för turnéstöd

Boka dansföreställning för barn och unga:
Kontakt:
Olof Westring – utvecklingsstrateg Dans i Nord.
E-post: olof.westring@dansinord.se  Tel: 0911-69 69 91 / Mobil: 070-640 74 33

För att underlätta allas planering inför hösten – boka före 25 maj!

Dans i Nords inspirationsutmärkelse 2016 går till… TROLLTAGEN i Storforsen!

Dans i Nords inspirationsutmärkelse 2016 går till Trolltagen i Storforsen. På bilden: Elisabeth Nilsson Singh, Torbjörn Lindblom och Maj-Lis Johansson. Foto: Mikael Sundqvist P-town.se ”Härligt”, ”Underbart”, ”Så kul”. Årets vinnare av Dans i Nords inspirationsutmärkelse var minst sagt glada vid dagens prisceremoni i Småstaden, Piteå. 

Årets vinnare blev Trolltagen som representerades av Maj-Lis Johansson, Elisabeth Nilsson Singh och Torbjörn Lindblom. Inspirationsutmärkelsen, den fjärde i ordningen, delades ut av Marie Larsson Sturdy och Helene Markström från Dans i Nord med motiveringen:

”Dans i Nords inspirationsutmärkelse 2016 tilldelas Trolltagen i Storforsen ekonomisk förening för er känsla och respekt för dansen som konstform i kombination med den Norrbottniska naturen.

I decennier har Trolltagen skapat magi för både publik och utövare. Genom idogt arbete med fokus på både bredd och spets, koreografi, musik, kostym, natur med mera är Trolltagen i Storforsen goda dansambassadörer, förebilder och inspiratörer som visar att man till och med kan återuppstå och komma igen!

Trolltagen har fostrat flera generationer, såväl dansare som publik och medarbetare, som alla fortsätter bära traditionen vidare och blivit trollbundna av dansen. Trolltagna!

Varmt lycka till med alla framtida föreställningar av Trolltagen vid vackra Storforsen i Älvsbyn.”

Känner du inte till baletten Trolltagen sedan tidigare så är det sagan om de sex små flickorna som rövas bort av en virvelvind och sätts i fångenskap hos de fula trollen. Vid prisceremonin passade Elisabeth Nilsson Singh på att informera att årets föreställningar blir fyra till antalet med start fredag den första juli. Som alltid vid vackra Storforsen under bar himmel. Efter priscermonin följde en dansuppvisning av Musik- och Dansskolans danslinje till publikens glädje. Vem vet, kanske hittar vi en framtida prismottagare där?

Fotnot: Syftet med utmärkelsen är att dels uppmärksamma lovande danstalanger från Norrbotten men utmärkelsen kan också tilldelas personer som verkat i dansens tjänst under många år och som fungerar som viktiga dansinspiratörer. Tidigare pristagare är Until The End Crew (2015), Piteåbygdens folkdanslag Kadrell´n (2014) och Sam Huczkowski (2013).

until the end crew dans i nords inspirationsutmärkelse 2015 foto Helene MarkströmUntil The End Crew från Kiruna tilldelades Dans i Nords inspirationsutmärkelse 2015 på Dansens dag som firades tillsammans med dansutbildningarna i Piteå. I utmärkelsen ingick att de unga talangerna från Kiruna fick möjlighet att både närvara och medverka på Urban Connection festivalen i Stockholm som ägde rum på Dansens hus 5-9 maj 2015.

Dans i Nords inspirationsutmärkelse 2014 Foto Helene Markström II webb Piteåbygdens folkdanslag Kadrell´n tilldelades Dans i Nords inspirationsutmärkelse 2014. De hade under hösten 2013 medverkat under Dans i Nords När och fjärran föreställning tillsammans med dansaren och koreografen Sun A Lee från Sydkorea. Kadrell’n öppnade föreställningen före paus och sedan dansade Sun A Lee sitt solo.

Kadrell’n fick genom inspirationsutmärkelsen möjlighet till ännu en dansutbyte när de fick träffa det norska folkdanslaget Kartellet när en av deras föreställningar reserverades för Piteå bygdens folksdanslag Kadrell’n.

Sam Huczkowski är Dans i Nords Inspirationsstipendiat 2013 Foto Helene Markström

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sam Huczkowski från Luleå var den första att få Dans i Nords inspirationsutmärkelse 2013. Han erbjöds möjligheten att delta under Dans i Nords sommarkurs och få arbeta med manliga dansare och koreografer som skulle skapa ett solo till honom. Tyvärr var Sam redan uppbokad på en annan sommarkurs och kunde inte ta emot hela utmärkelsen.

OM DANSENS DAG
Dansens dag är en temadag som firas årligen den 29 april.

Den internationella dansdagen etablerades 1982 av International Dance Committee. Datumet är Jean-Georges Noverres födelsedag. Noverres var en förnyare av balettkonsten. Initiativet till att fira dansens dag i Sverige togs av Svensk Danskommitté inför Kulturhuvudstadsåret 1998. Sedan dess är Dansens dag den 29 april en årligen återkommande manifestation för att ge dansen särskild uppmärksamhet.

ÖDE(S)HÖGAR – Koreografi: Krosness & Pekula Collaborations – turné i Norrbotten 19-22 april

ÖDE(S)HÖGAR  Foto Peter Sundqvist Absurd dansteater med lekfull koreografi. Inspirerade av bland andra Jan Stenmark och poesi från Dr Bu tar Disa Krosness och Erika Pekula Pettersson oss med till ett landskap kantat av potatis, jord och lyckokakor. I Öde(s)högar finner du varm humor, mänsklig längtan och pinsamma tystnader.

Hur närmar vi oss varandra? Hur berättar vi för varandra om det som inte kan sättas ord på? Med oss bär vi vår naivitet, ensamhet och längtan. Tillsammans är vi en social konventions alla baksidor. Låt oss gå en promenad tillsammans, fast på varsin sida av vägen. Låt oss sedan stöta in i varandra då och då. 

TURNÈ I NORRBOTTEN:
19 april – Luleå
 - Kulturens hus, kl. 19.00
20 april – Boden - Havremagasinet, kl. 19.00
21 april – Älvsbyn - Forum Andromeda, kl. 19.00
22 april – Piteå - Studio Acusticum, kl. 19.00

Läs mer och se trailers från föreställningen

Koncept, koreografi & produktion | Disa Krosness & Erika Pekula Pettersson
På scenen | Erika Pekula Pettersson och Disa Krosness
Musik/poesi | Dr Bu
Övrig text | Utdrag från serier av Jan Stenmark samt allmänna talesätt
Film/foto | Peter Sundqvist
Konsulenter/coacher | Birgitta Egerbladh, Anna Grip, Lena Carlsson, Johan Christiansson & Bogdan Szyber. 

ÖDE(S)HÖGAR  Foto Peter Sundqvist

Ödeshögar turnérar genom arrangörsnätverket Dansnät Sverige – www.dansnatsverige.se

Om Krosness & Pekula Collaborations

Audition söndag 10 april – Musikhögskolans danssalar, LTU, Piteå

Dans i Nord söker professionella danskonstnärer till kommande projekt säsongen 2016/2017.

Ett av projekten beräknas starta i augusti 2016 i samarbete med koreograf Shahar Binyamini. Projektet beräknas pågå under aug-sep 2016 med möjlighet till eventuell förlängning.

Shahar BinyaminiShahar Binyamini är dansare, koreograf och pedagog baserad i Israel.
2006 blev Shahar uttagen till Batsheva Ensemble och är sedan 2008 verksam vid Batsheva Dance Company, först som dansare och nu som repetitör.
Han arbetar bland annat med att lära ut det rörelsespråk – Gagateknik – som Ohad Naharin – konstnärlig ledare för Batsheva Dance Company – har utvecklat.

Datum för audition: Söndag 10 april
Tid: kl. 11.00-14.00
Plats: Danssalarna på Musikhögskolan
Luleå Tekniska Universitet, Snickargatan 20, Piteå

Audition kommer att ledas av Shahar Binyamini och inleds med klass och fortsätter med en workshop.

Var vänlig mejla din intresseanmälan till info@dansinord.se senast den 31 mars 2016.
Efter mottagen anmälan skickas en inbjudan ut till audition.

För eventuella frågor kontakta: Olof.westring@dansinord.se

Varmt välkommen med din intresseanmälan!

framsida piteå beskurenII

 

Dans i Nords inspirationsutmärkelse 2016 delas ut på Dansens dag 29 april!

För fjärde året i rad är det dags att dela ut Dans i Nords inspirationsutmärkelse. Syftet med utmärkelsen är att dels uppmärksamma lovande danstalanger från Norrbotten men utmärkelsen kan också tilldelas personer som verkat i dansens tjänst under många år och som fungerar som viktiga dansinspiratörer. Vem eller vilka som får årets utmärkelse avslöjas på Dansens dag – den 29 april i Småstan i Piteå!

I år delar vi ut statyetten i  samband med att Musik- & dansskolans danslinje uppträder i Småstaden i Piteå. Eleverna går i åk 4-5 och 8-9 och dansar flera gånger i veckan på sin fritid.

Datum: fredag 29 april
Tid: kl. 12.00

Varmt välkomna att fira Dansens dag i Småstaden i Piteå!

until the end crew dans i nords inspirationsutmärkelse 2015 foto Helene MarkströmUntil The End Crew från Kiruna tilldelades Dans i Nords inspirationsutmärkelse 2015 på Dansens dag som firades tillsammans med dansutbildningarna i Piteå. I utmärkelsen ingick att de unga talangerna från Kiruna fick möjlighet att både närvara och medverka på Urban Connection festivalen i Stockholm som ägde rum på Dansens hus 5-9 maj 2015.

Dans i Nords inspirationsutmärkelse 2014 Foto Helene Markström II webb Piteåbygdens folkdanslag Kadrell´n tilldelades Dans i Nords inspirationsutmärkelse 2014. De hade under hösten 2013 medverkat under Dans i Nords När och fjärran föreställning tillsammans med dansaren och koreografen Sun A Lee från Sydkorea. Kadrell’n öppnade föreställningen före paus och sedan dansade Sun A Lee sitt solo.

Kadrell’n fick genom inspirationsutmärkelsen möjlighet till ännu en dansutbyte när de fick träffa det norska folkdanslaget Kartellet när en av deras föreställningar reserverades för Piteå bygdens folksdanslag Kadrell’n.

Sam Huczkowski är Dans i Nords Inspirationsstipendiat 2013 Foto Helene Markström


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sam Huczkowski från Luleå var den första att få Dans i Nords inspirationsutmärkelse 2013. Han erbjöds möjligheten att delta under Dans i Nords sommarkurs och få arbeta med manliga dansare och koreografer som skulle skapa ett solo till honom. Tyvärr var Sam redan uppbokad på en annan sommarkurs och kunde inte ta emot hela utmärkelsen.

OM DANSENS DAG
Dansens dag är en temadag som firas årligen den 29 april.

Den internationella dansdagen etablerades 1982 av International Dance Committee. Datumet är Jean-Georges Noverres födelsedag. Noverres var en förnyare av balettkonsten. Initiativet till att fira dansens dag i Sverige togs av Svensk Danskommitté inför Kulturhuvudstadsåret 1998. Sedan dess är Dansens dag den 29 april en årligen återkommande manifestation för att ge dansen särskild uppmärksamhet.

 

 

Dansläger för ungdomar på Älvsby folkhögskola – 27 juni – 3 juli

Danslägret på Älvsby folkhögskola 27 juni - 3 juli  2016 Danslägret i Älvsbyn är ett läger för dansintresserade ungdomar i åldern 13-19 år där det inte krävs några förkunskaper.

Årets lärare är:
DANCEHALL – Julie Chikane
STREET/JAZZ – Bianca Fernström
BREAKDANCE – Bboy Focus & Bgirl AT – Finland
BALETT – Kate Lind af Hageby
NUTIDA – Marcus Baldemar

Kostnad: 2000 kr
Max antal deltagare: 70 personer
Delat boende på Älvsby folkhögskola. Sänglinne, 4mål/dag och aktiviteter ingår.
Avslutande uppvisning: Trolltagen/Storforsen söndag 14.00

Anmälan: www.afhs.nu Sista anmälningsdag 12 juni. OBS! Först till kvarn gäller!
Kontakt:  Monica Johansson, Älvsby folkhögskola: 070-567 40 99  monica.johansson@afhs.nu

Info till elever-föräldrar Danslägret 27 juni – 3 juli 2016

DANSLÄGRETaffisch2016 (4)

Tips på andra kurser på Älvsby folkhögskola 27 juni – 1 juli:
MASTERCLASSES 27 juni – 1 juli

Barndans i Älvsbyn 27 juni – 1 juli

Arrangör: Älvsby folkhögskola i samarbete med danskonsulenten på Norrbottens läns landsting.

loggor danläger

 

Välkommen till vårsäsongen 2016!

Unga Dans i Nord presenterar: KOMET - Koreografi: Christina TingskogUnga Dans i Nord kickar igång vårsäsongen 2016 med barnföreställningen KOMET som riktar sig till barn i åldern 3-9 år. Norrbottenspremiären är i Boden på Saga teatern lördag 6 februari och dansföreställningen spelar sedan i Luleå 7 februari och i Piteå 8 februari. Varmt välkomna!

KOMET – om snurriga cirklar och himlakroppar…
Solen, månen och alla stjärnorna, var kommer de ifrån?
Tänk att kometer är sten och is som far genom rymden.
Har du funderat över varför man faller neråt och inte uppåt när man ramlar?

KOMET prövar, leker och funderar dansarna logiskt, kroppsligt och med humor på matte, tyngdkraft och universums förunderligheter. Människan har i alla tider försökt förstå och tolka det himlavalv som omger oss alla, stora som små, lika som olika.

I Norrbotten spelar KOMET i Boden, Luleå och Piteå. 

KOMET är en fortsättning på en serie föreställningar för ung publik av Christina Tingskog där naturvetenskapliga teorier inspirerar till och undersöks genom dans, sång och text.

Spellängd: 45 min inklusive publiksamtal och efteraktivitet.

Dansare: Catrin Jonasson, Markus Lönneborg & Iris Sjönneby
Ljusdesign & projektioner: Thomas Mirstam
Foto: Christina Tingskog & Håkan Jelk

KOMET är producerad med stöd från Kulturrådet, Stockholms stad och Stockholms läns landsting. Studiosubvention från Danscentrum Stockholm och Dansens Hus.

Lördag 6 februari kl. 11.00
Saga teatern, Boden
Biljetter: 100 kr ord. 50 kr barn.
Biljetter bokas via norrbottenonline.se, tickster.com, Tickster kundtjänst 0771-47 70 70 och hos Turistbyrån i Boden.
Lokal arrangör: Boden teaterförening i samarbete med Dans i Nord.

Söndag 7 februari kl. 14.00
Lilla salen, Kulturens hus, Luleå
Biljetter: 80 kr ord. 50 kr barn.
Biljetter bokas via ticknet.se eller receptionen på Kulturens hus tel. 0920-45 59 00.

I Piteå arrangeras en skolföreställning måndag 8 februari kl. 10.00.

Arrangör i Norrbotten: Dans i Nord

www.dansinord.se

www.christinatingskog.se

GRATTIS Fanny & Marie!

Rubus Arcticus stipendiater 2015! Grattis Marie Wårell och Fanny Kivimäki!bild2Dans i Nord gratulerar Fanny Kivimäki (Kiruna) och Marie Wårell (Luleå) till årets Rubus Arcticus!
- Det är mycket glädjande att dansen uppmärksammas med två stipendiater i år, säger Marie Larsson Sturdy, verksamhetschef för Dans i Nord tillika medlem i Rubus Arcticus jury.

Båda dansarna är aktuella med föreställningar i regionen.

Fanny Kivimäki turnerer i december i Dans i Nords regi med barnföreställningen KNACK KNACK – en välkomnande dansföreställning – som hon skapat tillsammans med Lina Persson och Johanna Ehn.

KNACK KNACK spelar för förskolor i Kiruna, Jokkmokk, Korpilombolo, Överkalix, Piteå, Luleå.och Haparanda.

 

 

Tre offentliga föreställningar ges av KNACK KNACK:
6 december – Kiruna – Folkets hus, kl. 14.00
12 december – Piteå – Studio Acusticum, kl. 14.00
13 december – Luleå – Kulturens hus, kl. 14.00

Marie Wårells nya föreställning same same and different som hon skapat tillsammans med Erika Pekula Pettersson har nyligen haft premiär på Tegelscenen i Stockholm och i början av december spelar den i Norrbotten:

7 december – Luleå – Ebeneser, kl. 19.00

Läs mer i pdf:er nedan om föreställningarna:

Dans i Nord presenterar Knack Knack – en välkomnande dansföreställning för barn

same same and different – Marie Wårell Öhman och Erika Pekula Pettersson

Varmt välkomna!

REFUGEES WELCOME TO PITEÅ – 24 OKT ACUSTICUM – Dans i Nord medverkar med utdrag ur Perfect. Tajming, – Koreografi: Krosness och Pekula Collaborations

Refugees Welcome to Piteå - 24 oktober Öppet hus på AcusticumKom och fira FN-dagen på Acusticum i Piteå! Insamling till förmån för flyktingar.

Öppet hus på Acusticum från kl 13:00 till midnatt. Kulturhappenings för alla smaker och åldrar. Fri entre!

Dans i Nord visar utdrag på Stora scenen ur Perfect. Tajming, i koreografi av Erika Pekula Pettersson och Disa Krosness – Dans i Nords koreografer i residens.

Till programmet

Varmt välkommen!

Perfect. Tajming, Krosness och Pekula Collaborations

Perfect. Tajming, - Krosness & Pekula Collaborations

Workshop med Shahar Binyamini 17-20 oktober i Piteå och Luleå

Shahar BinyaminiShahar Binyamini är dansare, koreograf och pedagog baserad i Israel och han blev uttagen till Batsheva Ensemble 2006 och Batsheva Dance Company 2008. Han lär ut det rörelsepråk – Gagateknik – som Ohad Naharin – konstnärlig ledare för Batsheva Dance Company – har utvecklat.

Batsheva Dance Company räknas som ett av de främsta danskompanierna i världen. Tillsammans med den yngre ensemblen – Batsheva Ensemble – har kompaniet över 34 dansare från Israel och andra delar av världen. Batsheva Dance Company är Israels största kompani och spelar över 250 föreställningar per år både nationellt och internationellt. Besökssiffrorna är fler än 75.000 åskådare per år.

Workshopen 17-20 oktober är öppen för professionellt yrkesverksamma dansare, pedagoger och danslärarstudenter.
Datum: 17-18 oktober
Ramtider: 10.00-16.00
Plats: Musikhögskolans danssalar, PITEÅ

Datum: 19-20 oktober
Ramtider: 10.00-16.00 – på tisdag 20 oktober 12.00 – 18.00
Plats: Blackis, LULEÅ

Anmälan till:
info@dansinord.se

Avgiftsfritt för professionella dansare, pedagoger och danslärarstudenter. Mer information om exakta tider m.m. kommer i mejlutskick efter anmälan.

Varmt välkommen!

Shahar Binyamini