Danspoolen

Danspoolen drevs som ett tillväxtprojekt inom Dans i Nord under perioden 1 juni 2010 till och med 31 maj 2013. Läs mer »

Artic Dance Circle

Interregprojektet Artic Dance Circle. Produktionen genomfördes i samarbete mellan Dans i Nord, Dansearena Nord (Hammerfest, Norge), JoJo Oulu Dance center (Uleåborg, Finland), Full Moon Dance Festival (Pyhäsalmi, Finland) och Kultur Skellefteå med stöd från Interreg IV A Nord och Kulturkontakt nord. Det första året, 2011 var Finland värdland för projektet, det andra året var Norge värd och det tredje året, 2013, var Sverige och Dans i Nord i samarbete med Kultur Skellefteå huvudproducent för projektet. Läs mer »

Kälda och älgen – dansworkshop för barn

Kälda och älgen är en dansworkshop för barn i åldersgruppen 6-9 som baseras på bilderboken Kälda och älgen som är skriven av Regine Nordström och Eva Stina Sandling. Kälda och älgen utspelar sig för 5972 år sedan. Kälda vill måla det hon har inom sig och runt omkring. Berättelsen handlar om känslor kring identitet. Om att söka och få lov att göra det som känns meningsfullt. Läs mer »

Dans i Nords sommarkurs 2014

Dans i Nord arrangerade för andra året i rad en sommarkurs för yrkesverksamma dansare, danslärare, dansstudenter och danspedagoger. Dansklasser i balett och modernt hölls under förmiddagarna och workshops under eftermiddagarna. Läs mer »

Dansfesten 2014

Dans i Nords internationella dansfestival. Dansfesten bjöd på spännande publikmöten med Dans i Nords koreografer i residens som skapade tre dansverk som hade världspremiär under festivalveckan. Läs mer »

Ingenmansland

Till minne av krigets offer, till det meningslösa slaktandet vid skyttegravarna och till de som på något sätt överlevde har koreograf Joseph Sturdy med varsam hand skapat ett starkt, känsligt och minnesvärt verk. Ingenmansland hade urpremiär i Haparanda 9 september och spelade sedan i Luleå 10 september, i Arvidsjaur 11 september och avslutade Dansfesten i Piteå den 13 september. Läs mer »

Falling into place

Joakim Stephenson är en samtida koreograf på frammarsch som skapar sitt första längre verk i residens hos Dans i Nord. Han samarbetar med några av Sveriges främsta dansare som alla är verksamma på Kungliga operan i Stockholm – Mia Hjelte, Jeannette Diaz-Barboza, Dragos Mihalcea, Daria Ivanova, Dawid Kupinski och Jerome Marchand. Nyskriven musik av Hugo Therkelson. Läs mer »

Tillbaka till fram

Fyra danskonstnärer från Norrbotten, Erika Pekula Pettersson, Marie Andersson, Tilda Henriksson och Moa Autio har vänt hem och skapat ett nytt verk i residens hos Dans i Nord – Tillbaka till fram – som hade urpremiär under Dansfestens sjätte dag. Läs mer »

Reeding rhyme

“Reading Rhyme” är en antologi, en poesiläsning och en dansföreställning skapad av Marcus Baldemar – koreograf i residens hos Dans i Nord hösten 2015. Läs mer »

Perfect. Tajming

I Perfect. Tajming, besöker vi olika tidrum.
Framtiden, Dåtiden, Nutid och Drömtid.
Allt har sin tid – och det här är våra, tider. Läs mer »

The reed warbler

Jerome Marchand – Dans i Nords koreograf i residens hösten 2015 – skapade verket The Reed Warbler både för scen och film. Verket har spelat live i Piteå, Haparanda och Luleå under Dansfesten c/o Norrbotten i september. Filmversionen är inspelad i Black box på Studio Acusticum, Piteå, under Dansfestens öppningshelg 19 september och visades under SVTs höstdanskväll 21 november 2015. Utdrag från The Reed Warbler valdes ut av SVT som en av årets kulturella höjdpunkter och visades under Avant Première festivalen i Berlin 2016. Läs mer »

Nästa steg

NÄSTA STEG är ett regionalt utvecklingsprojekt som syftar till att utveckla föreställningsverksamheten, den professionella delen av Dans i Nords verksamhet. Läs mer »